Hallstatt kilátója

 

Az út a kilátóig – felvonóval vagy gyalog

 

hallstatt-felvonoA Hallstatt fölötti kilátóra két módon jutsz fel: választhatod a gyors és kényelmes siklót, vagy mehetsz gyalogösvényen. A sikló a város déli feléből, Lahnból indul, nagyjából három perc alatt teszi meg az utat a hegy lábától a felső állomásig. A pálya méterekkel a sziklák fölött fut, a lombozat keveset takar, így már itt jó képeket lőhetsz, miközben a nagy panorámaablakos siklók lassan felkapaszkodnak a sínpályán.

A felvonó ára: Tudsz venni egyirányú és retúrjegyet is. Egy retúrjegy ára felnőtteknek 16 euró (egyirányú 9 euró); egy gyerekjegy ára (4-15 év) 8 euró (egyirányú 4,5 euró); 4 éves kor alatt ingyenes.

Ha spórolnál vagy csak túráznál egyet, az egykori bányászokhoz hasonlóan gyalog is letudhatod az ezt a bő háromszáz méteres szintkülönbséget. Hallstattból egy szerpentines gyalogösvény vezet a kilátóig.

 

 

A kilátó

hallstatt-kilatojaA felvonó felső állomásától két perc sétára találod a kilátót, amely a Rudolfsturm nevű étteremből és a Skywalk nevű mesterséges kiszögellésből áll. A tó és a partját határoló meredek sziklafalak látványa miatt biztosan nem bánod majd meg a kitérőt, a Skywalk alatt 360 méterrel elterülő hallstatti belvárosról nem is beszélve.

Maga a kilátó egyébiránt ingyenes. A World Heritage Skywalknak, azaz Világörökségi Kilátónak is nevezett terasz próbára teszi a tériszonyosokat. Ha tartasz tőle, hogy kisétálj a végéig, nyugtasson a tudat, hogy a szerkezet súlya nagyjából 200 tonna, építéséhez 60 köbméter betont használtak, azaz rendesen kapaszkodik sziklafalba.
hallstatt-latkep