Hallstatt látnivalói

Figyelem!
A képekre kattintva további információkat találsz az adott látnivalójáról, a lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Braugasthof vendégház

braugasthof-vendeghaz-hallstattA belváros déli bejáratához közel találod Braugasthof vendégházat, amelynek történelme bő félezer éve kíséri a városét. 1472-ből származik az első dokumentum az épületről, amely eredetileg a sógyártás központjaként szolgált. A bányából kitermelt sóból itt csináltak kereskedelemre alkalmas tiszta sót, majd – mivel az épület tó partján áll – itt tették csónakra, hogy a Traun folyón elszállítsák.

A ház felső szintje szinte kezdettől fogva panzióként szolgál. I. Miksa német-római császár még 1504-ben adta a jogot a tulajdonosoknak sör főzésére és árulására. Sörözni ma is lehet itt, az épületnek ráadásul ma is van nyolc vendégszobája, a legtöbb turista azonban a közvetlenül a tó partján található étterme miatt keresi.

 

Csontház

csonthaz-hallstattHallstatt teraszos temetője és a Mária mennybemenetele templom szomszédságában találsz egy kis kápolnát, az úgynevezett Beinhaust, azaz a csontházat. A beszédes nevű, sziklafal tövébe felhúzott épületben a település több mint 1200 egykori lakójának koponyáját nézheted meg, többségüket virágos mintákkal díszítve.

A furcsa temetkezési szokás oka a helyszűke volt. A kemény munkával kialakított kis teraszos temetőt idővel kinőtte a település, ezért a 18. századtól elkezdték felszámolni a régi sírokat. A régi holtak koponyáira ráírták nevüket és halálozási évüket, valamint sokukat színes mintákkal díszítettek. Ezután hosszú évekig tartotta magát az új szokás, és a temetőbe került halottakat 10-20 év földben nyugvás után kiásták és koponyáikat átköltöztették a csontházba. A szokás a hamvasztással kikopott, egy 1983-ban elhunyt nő volt az utolsó, akinek koponyája ide került. Saját kérése volt, 1995-ban helyezték el a kápolnában.

 

Evangélikus templom

evangelikus-templom-hallstattA tópart és a főtér között, a kikötő szomszédságában álló evangélikus templom. Helyén eredetileg egy 1785-ben épült imaház állt, majd miután I. Ferenc József megadta az egyenlőséget az evangélikusok számára, 1863 októberére felépült ez a neogót kőtemplom, amely magas, keskeny tornyával azóta meghatározó tagja Hallstatt látképének.

A tóparti templomban rendszeresek a kulturális programok, koncertek, főleg nyaranta. Már emiatt is forgalmas, de sokan keresik apró, vízparti parkja miatt.

 

Főtér

hallstatt-fotereHallstatt északi felében található a település főtere. A muskátlis teraszokkal, térkővel, kisablakos homlokzatokkal teli tér régen piactérként funkcionált, kereskedők lakták, innen a neve: marktplatz. Ugyan különféle időszakos vásárokat a mai napig tartanak itt, közösségi funkciója ma már kevésbé a kereskedelem. Leginkább kávézóival és szépségével vonzza be a turistákat.

A tér közepén áll a bő 260 éves Szentháromság-szobor. A szobrot a város történelmének legpusztítóbb tűzvésze után emelték. 1750 szeptember 20-án történt, hogy egy tomboló tűzben négy lakos és harmincöt hallstatti ház pusztult el a belvárosban, köztük a tér több épülete.

 

 

Kulturális Örökség Múzeum

kulturalis-orokseg-muzeum-hallstattA főtérhez közel találod ezt a múzeumot, amely szemléletesen és részletesen dolgozza fel Hallstatt 7000 éves történelmét. A múzeum bemutatja a helyi sóbányászat fejlődését, a helyi vallást, az itt élők mindennapi életét, a kézművességet, temetkezést és sok mást, miközben óriási történelmi távlatot jár be az őskortól az újkorig.

A múzeumhoz vezető lépcsőn tizenegy nyelven olvashatsz üdvözlőszöveget, köztük magyarul is. Utazás az időben – írja az ötödik lépcsőfok.

 

Mária mennybemenetele templom

maria-mennybemenetele-templomHallstatt északi végénél találod a város látképét több mint ötszáz éve meghatározó Pfarrkirche Maria Himmelfahrtot, azaz a Mária mennybemenetele templomot és temetőjét. A hegyoldalba épült gótikus stílusú templom 1505 óta áll a helyén, kisebb-nagyobb változtatásokkal, bár az 1750-es tűzvész után megkapta barokk tornyát.

A templom híres látnivalója egy 1515-ből fennmaradt oltárkép, de a többség temetője miatt keresi fel. A sziklafalon kialakított teraszos temetőből fantasztikus a kilátás a városra és a tóra, de érdekes a temető története is: miután a város kinőtte, az innen kiásott halottak koponyái átkerültek a szintén itt található csontházba, ahol ma több mint 1200 hallstatti lakos koponyáját nézheted meg.

 

Rudolf-torony

rudolf-torony-hallstattA város fölötti sziklafal tetején, a Skywalk kilátó szomszédságában, valamint a Salzberg-völgy bejáratánál áll egy nagy épület. Ez a Rudolfsturm, azaz a Rudolf-torony, melynek történelme a 13. századik nyúlik vissza. A ma már csak nevében torony, felépítésében inkább villa egy 1282 és 1284 között épült torony utóda. A torony eredetileg védelmi célra épült, de hamar a bánya vezetőjének otthona lett, és hatszáz éven át az is maradt: mindig az éppen regnáló vezető lakta.

Az egykori toronynak ma már nincs nyoma, helyéhez közel épült a szintén Rudolfsturmnak nevezett épület, ami a hatvanas évek óta étteremként funkcionál. A felvonó felső állomásától kétperces sétával éred el, de ha a kilátóhoz indulsz, gyakorlatilag ide indulsz.

 

Sóbánya

hallstatt-sobanya-csuszdaHallstatt hétezer éves sóbányászatával a lehető legjobb helyen ismerkedhetsz: a sóbányában, egész konkrétan annak Kaiserberg nevű szakaszán, ami jelen formájában 2002 óta várja a látogatókat. Bő háromszáz méterrel a település fölött, 838 méter magasan találod (még válogathatsz is, hogy siklóval vagy a gyalogösvényen tudod le a szintkülönbséget), a bánya házát, a bejáratot, ahonnan a turisták számára szervezett túrák indulnak a föld alá.

Az épületben egy könnyed kiállítás már ráhangol a bányászéletre, a túrák indulása előtt pedig minden látogató kap egy alapos tájékoztatást, egy overállt és egy védősisakot. Odalent a 8-10 fokban a bánya történelmét, a sóbányászat érdekességeit valamint a különböző korok bányászainak felszerelését, munkájukat mozgó és beszélő bábukon, valamint filmvetítéseken keresztül. A bánya múzeumtermekként is felfogható termeit szűk folyosók, lépcsők és facsúszdák kötik össze. Az egyik ilyen csúszda 64 méter hosszú, ezen a bátrabbak akár 40 km/h fölé is gyorsulhatnak. A kifelé vezető utat már egy kisvonaton ülve teszik meg a látogatók.