Hallstattba autóval

 

Az út

 
Egy Budapest-Hallstatt autós utat bármikor kényelmesen leautózhatsz hat óra alatt. Magyarország északi feléből a legegyszerűbb Hegyeshalomnál átlépned a határt, innen két gyors út közül is választatsz, amelyek bármelyikén négy órán belül Hallstattba érsz.

Ha az odaúton kiélveznéd az Alpokat, érdemes dél felől megcéloznod Hallstattot. Az S4-S6-113-145-ös utak kominációjával az utad mélyen az osztrák Alpok hegyei között vezet. Mehetsz északon is. Az A21-A1-145-ös utakon az utolsó kilométereket leszámítva elkerülöd a hegyeket.

 

Fontos: Osztrák autópályamatricára szükséged lesz. A 10 napig érvénye autós matrica ára 8,8 euró, a 10 napos motoros matrica ára 5,1 euró.

 

Parkolás Hallstattban

 

Hallstattban két irányból jutsz be autóval: délről, Obertraun felől vagy északról, az alagúton át. Mind a két úton a városba érve nagy kijelzők jelzik, hogy mely parkolóiban hány szabad hely vár. Az autódat ezekben tudod ott hagyni, a belvárosba nem hajthatsz be autóval. Hallstattnak három nagy parkolója van, mindegyike automata. Belépéskor kapsz egy kártyát, távozás előtt ezt használva tudsz fizetni a kapuknál lévő fizetőautomatáknál.

Amikor válogatsz a parkolók között, vedd figyelembe, hogy mindegyik más igényeknek szól.

 

 

P1

Ezt a városi déli határán található parkolót a Hallstattban megszálló turistáknak tartják fenn, ehhez igazodik a díjszabása is. Az itteni parkoláshoz igazolnod kell, hogy foglalásod van Hallstatt valamely hotelében, azaz minimum egy éjszakát itt töltessz. Ez tehát egy hosszú távú parkoló, ahonnan buszok szállítják az utazókat és csomagjaikat a belvárosba.

 

Díjszabás 2016-ban: 1-3 között (9 euró/24 óra), 4-7 nap (6 euró/24 óra), 8 vagy annál több nap (4 euró/24 óra)

 

 

P2 és P3

Ha egy néhány órás városnézést tervezel, esetleg felmennél a felvonón a kilátóba vagy a sóbányába, de az estét már nem itt töltöd, a P2-es parkolóval jársz a legjobban. Ez a város déli felében van, közel a belvároshoz és a felvonóhoz. Ugyanígy az egynapos látogatóknak szól a P3 is, ami kb. másfél kilométerre délre, a városon kívül található. Ha lakóautóval jössz, csak itt parkolhatsz.

 

Díjszabás 2016-ban: 20 perc ingyenes, 20 perctől 1 óra 3 euró, 1-2 óra 5 euró, 2-3 óra 7 euró, 3-12 óra 8 euró, 12 és 24 óra között minden további óra 0,5 euró

 

Térkép