Minden a Hallstatt-tóról

 

Alapinfók

 

hallstatt-toA só mellett a városka történelmét alapjaiban határozta meg a tó, amelynek partjára épült. A kristálytiszta vizű tó óriási segítség volt a sóbányászok számára, sokat egyszerűsített ugyanis a kereskedésükön, hogy vízéről egyszerűen elérték a Traun-folyót, majd onnan a Dunát.

A tóról számokban: összterülete 8,5 négyzetkilométer, leghosszabb részén 5,9 kilométer, legszélesebb pontján 2,3 kilométer. 508 méterrel van a tengerszint felett, legmélyebb pontján 125 méter mély. Első sorban a Traun-folyó táplálja, amit pedig a hegyekből érkező patakok táplálnak, többnyire olvadt hóból, így vize az év nagy részén hideg.

 

Strandolás

Strandsziget

hallstatt-strandszigetBár a nyarak itt enyhék a tó vize pedig kifejezetten hideg, Hallstattban furcsa mód strandolni is tudsz, ráadásul egy kifejezetten e célra épült mesterséges szigeten. A város déli bejáratánál, a parttól csupán tíz méterre találod a Badeinselt, a legszebb panorámával megáldott osztrák strandok egyikét, ahonnan tökéletesen belátod Hallstatt történelmi belvárosát.

A körülbelül 40×20 méteres sziget alapját egy közeli alagút vájásakor kitermelt kövek adják. Sokan jönnek ide élvezni a kilátást és a tó közelségét, esetleg napozni, de meglepően sokan vannak, akik fürdenek. A szigeten, ahova mindössze egy fahíd vezet néhány bokor áll, területe szinte egésze füves puszta. Több lépcső vezet innen a gyorsan mélyülő, hideg vízbe. Erről és a vízhőmérsékletről bővebben a Strandolás Hallstattban lapon olvashatsz.

További strandok

A Hallstatt-tó további településein is találsz strandokat, és akárcsak a strandsziget, azok is mind ingyenesek. Leginkább a Hallstatt és Obertraun közötti szakaszon találsz fürdésre kialakított partokat, továbbá északon, Untersee mellett is találsz egy strandot.

 

 

Hajókázás